Voorste kruisband revalidatie of performance training na voorste kruisband chirurgie

jan 31, 2022 | 0 Reacties

Blessure…

 

Het noodlot slaat toe en je hebt je voorste kruisband gescheurd met al dan niet bijkomend letsel. In één klap stort je wereld, of een deel daarvan, in. Een streep gaat door het seizoen en wellicht mis je de world cups, Olympische spelen, of het (inter)nationaal toernooi waar je jarenlang hard voor getraind hebt. Maar ook, op een geheel andere level, de wedstrijden met je team, waardoor je de ontlading kan vinden naast je werk en alle drukke hectiek van het leven. 

Je gaat te rade op internet, via kennissen: waar moet ik geopereerd worden en vervolgens waar ga ik revalideren? 

Vaak wordt er gekeken naar fysiotherapie voor de revalidatie, maar wie of wat ga je kiezen? Hoe weet je dat degene die je hebt gebeld de juiste persoon is voor je? Ja… in theorie weet iedere fysiotherapeut hoe de kruisband gerevalideerd moet worden, maar doe je dit zelden, moet je hier eigenlijk niet aan beginnen.  

Maar hoe weet je waar je wel moet wezen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mensen die daar druk mee zijn. Via FC Kruisband zul je de experts vinden die vaker met dit bijltje hakken. Ook Team ACL is hier een voorbeeld van. Gelukkig, de eerste fase komt goed. 

Fit worden!! Maar wie gaat me daarbij helpen?!

Maar wat is de reden dat alle fitte Olympische toppers die geschitterd hebben in Tokyo, of nu gaan strijden voor eremetaal in Beijing niet hun trainingen afwerken met de (sport)fysio?? 

Voor de atleten is er uiteraard de coach die ze begeleidt, de fysio, diëtist en nog vele andere. Eén van de personen die mede bepalend is in ieder traject om de sporter te laten pieken op het juiste moment, ze sterker, sneller, wendbaarder, explosiever maakt is de S&C coach.  

S&C staat voor strength and conditioning. Deze mensen zijn opgeleid om atleten te monitoren en op de juiste manier te begeleiden om zo fysiek het hoogst haalbare te halen. Ze weten als geen ander hoe een sporter te laten balanceren op het fysieke vermogen en ze sterker en conditioneel optimaal te krijgen. 

De weg naar Olympisch goud of een nationale titel is een secuur proces. Plannen en doelmatig te werk gaan. Hard work and dedication zorgen dat je slaagt. Deze weg is nooit vlak en zal met ups-and-downs gaan. Hoe vergelijkbaar is een revalidatie na een voorste kruisband chirurgie. Of welke revalidatie dan ook?!?  

Het monitoren van het proces, het optimale bijsturen waar nodig, het op het allerhoogste niveau weer trainen naar een betere versie van jezelf. Dit is het vakgebied van de S&C coach. 

Binnen KvG Athlete Development zijn we juist hierin gespecialiseerd: S&C coaching, maar ook topsportfysiotherapie binnen het expertteam van FC Kruisband.  

Lees in de volgende posts meer over hoe we je revalidatie planmatig vormgeven oftewel periodiseren, hoe we je proces monitoren en optimaliseren aan de hand van de laatste wetenschappelijk onderbouwde meetinstrumenten als krachtenplatvormen en velocity based training.  

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *